• FOSTAR 20L INTERMAG

Symbol: 001076

FOSTAR 20L INTERMAG

Brak towaru
302.40
Wpisz swój e-mail
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 12
Kurier DPD 12
Kurier InPost 12
Kurier DPD pobranie (Za pobraniem) 15
Kurier InPost Pobranie (Za pobraniem) 15
Dostępność Brak towaru
Zostaw telefon
FOSTAR to płynny nawóz zawierający fosfor (500 g P2O5 w 1 litrze) w formie łatwo dostępnej dla roślin. Stosowany w zabiegach dokarmiania dolistnego szybko dostarcza roślinom fosfor.
Składniki g/l % (m/m)
Azot (N) całkowity 70 5,0
azot (N) mocznikowy (NH2) 70 5,0
Pięciotlenek fosforu (P2O5) 500 35,0

FOSTAR stosowany profilaktycznie jest efektywnym źródłem fosforu w okresach zwiększonego zapotrzebowania roślin na fosfor. Nawóz jest zalecany w przypadku występowania warunków glebowych ograniczających dostępność tego składnika dla roślin (niskie lub wysokie pH, niska wilgotność i temperatura gleby tj.‹12°C, niska zawartość próchnicy).
FOSTAR® stosowany w terminach i dawkach zalecanych w programach nawożenia poszczególnych gatunków, skutecznie uzupełnia i/lub koryguje nawożenie doglebowe oraz dostarcza fosfor łatwo przyswajalny przez rośliny w fazach, gdy wykazują największe zapotrzebowanie na ten pierwiastek.
Dokarmianie interwencyjne jest wskazane w przypadku gdy wystąpią wizualne objawy niedoboru fosforu na roślinach lub gdy wyniki analizy materiału roślinnego wskazują na zbyt niską zawartość fosforu (ukryte niedobory).
Fosfor (P) dostarczany w nawozie FOSTAR® korzystnie wpływa na wielkość i jakość plonu poprzez: 
  • wczesne rozpoczęcie wegetacji i szybki wzrost roślin w okresie wiosennym
  • intensyfikację rozwoju systemu korzeniowego - lepsze pobieranie wody i składników pokarmowych z gleby
  • zwiększenie odporności roślin na stresy, w tym suszę, choroby, wyleganie i niską temperaturę (poprawa zimotrwałości
    i mrozoodporności upraw ozimych oraz korzystny wpływ na regenerację uszkodzeń pozimowych i innych)
  • poprawę intensywności kwitnienia
  • prawidłowy wzrost roślin oraz ich rozwój generatywny (np. lepsze zaziarnienie kłosów, zwiększenie ilości nasion w łuszczynach)
  • poprawę jakości materiału siewnego (siła kiełkowania nasion) oraz surowca w przemyśle piwowarskim
  • przyspieszenie i wyrównanie dojrzewania owoców (np. poprawa jędrności, wielkości i wybarwienia owoców)
  • zwiększenie wartości biologicznej plonu: wyższa zawartość białka, aminokwasów egzogennych, witamin, karotenu i cukrowców

DAWKOWANIE

W zabiegach dokarmiania dolistnego stosować FOSTAR® w formie roztworu wodnego. Może być stosowany łącznie z innymi preparatami, po przeprowadzeniu testu potwierdzającego możliwość mieszania.  

Zabiegi dolistne - Proponowane zalecenia dla wybranych upraw.

Można je modyfikować uwzględniając indywidualne potrzeby roślin oraz warunki uprawowe.

Uprawa
Liczba zabiegów
Proponowane terminy stosowania (◆ terminy optymalne, ◇ terminy opcjonalne/uzupełniające):
Dawka
Pszenica ozima
3-4
◆ Jesień: faza 3.–6. liścia 
2–6 l/ha
◆ Wiosna: krzewienie 
2–6 l/ha
◇/◆ wzrost źdźbła 
Zabieg traktować jako optymalny w przypadku odmian o wysokich wymaganiach w stosunku do fosforu oraz w warunkach utrudnionego pobierania fosforu z gleby (np. niska zasobność gleby w fosfor, okresowe niedobory wody, gleby o pH poniżej 6,5 lub powyżej 7,0), a także w celu zwiększenia skuteczności zawiązywania ziarniaków.
2–6 l/ha
◇ kłoszenie – do początku dojrzałości mlecznej (z wyłączeniem okresu kwitnienia, w trakcie którego zabiegi dolistne nie są zalecane)
2–6 l/ha
Pszenica jara
1-3

◆ rozwój liści – krzewienie 
2–6 l/ha
◇/◆ wzrost źdźbła 
Zabieg traktować jako optymalny w przypadku odmian o wysokich wymaganiach w stosunku do fosforu oraz w warunkach utrudnionego pobierania fosforu z gleby (np. niska zasobność gleby w fosfor, okresowe niedobory wody, gleby o pH poniżej 6,5 lub powyżej 7,0), a także w celu zwiększenia skuteczności zawiązywania ziarniaków.
2–6 l/ha
◇ kłoszenie – do początku dojrzałości mlecznej ziarniaków (z wyłączeniem okresu kwitnienia, w trakcie którego zabiegi dolistne nie są zalecane)
2–6 l/ha
Pszenżyto ozime
3-4
Jesień
◆ faza 3.–6. liścia 
2–6 l/ha
Wiosna
◆ kontynuacja krzewienia 
2–6 l/ha
◇/◆ wzrost źdźbła 
Zabieg traktować jako optymalny w przypadku odmian o wysokich wymaganiach w stosunku do fosforu oraz w warunkach utrudnionego pobierania fosforu z gleby (np. niska zasobność gleby w fosfor, okresowe niedobory wody, gleby o pH poniżej 6,0 lub powyżej 7,0), a także w celu zwiększenia skuteczności zawiązywania ziarniaków.
2–6 l/ha
◇ kłoszenie – do początku dojrzałości mlecznej ziarniaków (BBCH 51–73) z wyłączeniem okresu kwitnienia, w trakcie którego zabiegi dolistne nie są zalecane
2–6 l/ha
Pszenżyto jare
1-3
◆ rozwój liści – krzewienie 
2–6 l/ha
◇/◆ stem elongation 
Zabieg traktować jako optymalny w przypadku odmian o wysokich wymaganiach w stosunku do fosforu oraz w warunkach utrudnionego pobierania fosforu z gleby (np. niska zasobność gleby w fosfor, okresowe niedobory wody, gleby o pH poniżej 6,0 lub powyżej 7,0), a także w celu zwiększenia skuteczności zawiązywania ziarniaków.
2–6 l/ha
◇ kłoszenie – do początku dojrzałości mlecznej ziarniaków ( z wyłączeniem okresu kwitnienia, w trakcie którego zabiegi dolistne nie są zalecane)
2–6 l/ha
Jęczmień paszowy ozimy
3-4
◆ Jesień: rozwój liści – do początku krzewienia
2–6 l/ha
◆ Wiosna: początek wzrostu źdźbła
2–6 l/ha
◆ faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa
2–6 l/ha
◇ koniec kwitnienia – do dojrzałości mlecznej ziarniaków
2–6 l/ha
Jęczmień paszowy jary
2-3
◆ rozwój liści – do początku wzrostu źdźbła
2–6 l/ha
◆ faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa
2–6 l/ha
◇ koniec kwitnienia – do dojrzałości mlecznej ziarniaków
2–6 l/ha
Jęczmień browarny ozimy
3-4
◆ Jesień: rozwój liści – do początku krzewienia
2–6 l/ha
◆ Wiosna: początek wzrostu źdźbła
2–6 l/ha
◆ faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa
2–6 l/ha
◇ koniec kwitnienia – do dojrzałości mlecznej ziarniaków
2–6 l/ha
Jęczmień browarny jary
2-3
◆ rozwój liści – do początku wzrostu źdźbła 
2–6 l/ha
◆ faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa 
2–6 l/ha
◇ koniec kwitnienia – do dojrzałości mlecznej ziarniaków 
2–6 l/ha
Żyto ozime
2-4
◆ Jesień: rozwój liści – do początku krzewienia
2–6 l/ha
◆ Wiosna: początek wzrostu źdźbła
2–6 l/ha
◇/◆  faza liścia flagowego – do początku kłoszenia 
Zabieg traktować jako optymalny w przypadku odmian o wysokich wymaganiach w stosunku do fosforu oraz w warunkach utrudnionego pobierania fosforu z gleby (np. niska zasobność gleby w fosfor, okresowe niedobory wody, gleby o pH poniżej 6,0 lub powyżej 7,0), a także w celu zwiększenia skuteczności zawiązywania ziarniaków.
2–6 l/ha
◇ koniec kwitnienia – do początku dojrzałości mlecznej ziarniaków 
2–6 l/ha
Żyto jare
1-3
◆ rozwój liści – do początku wzrostu źdźbła
2–6 l/ha
◇/◆ faza liścia flagowego – do początku kłoszenia 
Zabieg traktować jako optymalny w przypadku odmian o wysokich wymaganiach w stosunku do fosforu oraz w warunkach utrudnionego pobierania fosforu z gleby (np. niska zasobność gleby w fosfor, okresowe niedobory wody, gleby o pH poniżej 6,0 lub powyżej 7,0), a także w celu zwiększenia skuteczności zawiązywania ziarniaków.
2–6 l/ha
◇ koniec kwitnienia – do początku dojrzałości mlecznej ziarniaków 
2–6 l/ha
Owies
do 3
◇/◆ rozwój liści – krzewienie 
Zabieg traktować jako optymalny w przypadku odmian o wysokich wymaganiach w stosunku do fosforu oraz w warunkach utrudnionego pobierania fosforu z gleby (np. niska zasobność gleby w fosfor, okresowe niedobory wody, gleby o pH poniżej 6,5 lub powyżej 7,0).
2–6 l/ha
◇ wzrost źdźbła – do fazy liścia flagowego
2–6 l/ha
◇ koniec kwitnienia – do początku dojrzałości mlecznej ziarniaków 
2–6 l/ha
Rzepak ozimy
4-5
Jesień:
◆ faza 4.–8. liścia 
2–6 l/ha
Wiosna:
◆ początek wzrostu pędu głównego
2–6 l/ha
◆ rozwój pąków kwiatowych – do początku kwitnienia: 1–2 zabiegi co 5–10 dni  
2–6 l/ha
◆ od początku opadania płatków kwiatowych – do początku rozwoju łuszczyn
2–6 l/ha
Rzepak jary
3-4
◆ rozwój liści – do początku wzrostu pędu głównego
2–6 l/ha
◆ rozwój pąków kwiatowych – do początku kwitnienia: 1–2 zabiegi co 5–10 dni  
2–6 l/ha
◆ od początku opadania płatków kwiatowych – do początku rozwoju łuszczyn
2–6 l/ha
Słonecznik
1-2
Optymalna ilość cieczy użytkowej: 200–300 l/ha
◆ faza 4.–6. liścia (BBCH 14–16)
2–6 l/ha
◇ początek wzrostu pędu (BBCH 30–33)
2–6 l/ha
Len
1-2
◇ faza 2.–4. liścia (BBCH 12–14)
2–6 l/ha
◆ początek wzrostu pędu – pęd osiągnął 50% długości typowej dla odmiany (BBCH 30–35)
2–6 l/ha
Kukurydza
2-3
◆ faza 2.–6. liścia (BBCH 12–16) optymalny termin zabiegu to 4 liście
2–6 l/ha
◆ faza 7.–8. liścia (BBCH 17–18)
2–6 l/ha
◇/◆ rozwój źdźbła – do początku rozwoju wiechy (BBCH 31–51) dopóki  wysokość roślin pozwala na zabieg opryskiwaczem
Zabieg traktować jako optymalny w warunkach utrudnionego pobierania fosforu z gleby (np. niska zasobność gleby w fosfor, niska temperatura, okresowe niedobory wody, gleby o pH poniżej 6,0 lub powyżej 7,0).
2–6 l/ha
Burak cukrowy
1-3
◆ faza 4–6 liści (BBCH 14–16)
2–6 l/ha
◇/◆ faza 8 liści – do początku zakrywania międzyrzędzi (BBCH 18–31)
Zabieg traktować jako optymalny w warunkach utrudnionego pobierania fosforu (np. niska zasobność gleby w fosfor, niska temperatura, okresowe niedobory wody, gleby o pH poniżej 6,0 lub powyżej 7,0)
2–6 l/ha
◇ liście zakrywają 20–50% powierzchni gleby (BBCH 32–35)
2–6 l/ha
Ziemniak
2-7
◆ rozwinięty 3.–6. liść na pędzie głównym (BBCH 13–16)
4–6 (8) l/ha
◇ rozwój pędów bocznych – zakrycie międzyrzędzi (BBCH 21–39)
4–6 (8) l/ha
◆* początek zawiązywania bulw (tuberyzacja, haczykowanie) – bulwy osiągają 10% typowej masy (BBCH 40–41)
* Dla odmian wykazujących tendencję do zawiązywania małej ilości bulw wykonać dwa zabiegi po 4 l/ha co 5–7 dni: I – tuż przed początkiem tuberyzacji (BBCH 39), II – na początku tuberyzacji (BBCH 40). Dopuszczalny jest 1 zabieg – 8 l/ha, na początku tuberyzacji (BBCH 40)
4–6 (8) l/ha
◇/◆ bulwy osiągają 20% typowej masy – bulwy całkowicie pokryte skórką (BBCH 42–49) 1–4 zabiegi
co 14–21 dni
Zabiegi traktować jako optymalne w przypadku odmian o wysokich wymaganiach w stosunku do fosforu oraz w warunkach utrudnionego pobierania fosforu z gleby (np. niska zasobność gleby w fosfor, okresowe niedobory wody, gleby o pH poniżej 6,0 lub powyżej 7,0)
4–6 (8) l/ha
Soja
2-4
◇ po wschodach – liścienie całkowicie rozwinięte
2–6 l/ha
◆  rozwój pierwszych liści trójlistkowych
2–6 l/ha
◆ rozwój pąków (pąkowanie)
2–6 l/ha
◇ początek rozwoju strąków i nasion
2–6 l/ha
Jabłoń – sady bez fertygacji – młody, nieowocujący sad
2
◆ Wiosna: rozwój liści
3–6 l/ha
◆ Wiosna/lato: wzrost pędu głównego i pędów bocznych
3–6 l/ha
Jabłoń – sady bez fertygacji – owocujący sad
4-7
◇ zielony pąk
3–6 l/ha
◆ różowy pąk
3–6 l/ha
◆ koniec kwitnienia: większość płatków opadła
3–6 l/ha
◆ początek rozwoju owoców
3–6 l/ha
◇ owoc osiąga 30–50% typowej wielkości
3–6 l/ha
◆ dojrzewanie owoców: 1–2 zabiegi co 5–7 dni
3–6 l/ha
◇/◆ po zbiorze owoców
Zabieg traktować jako optymalny w przypadku słabej kondycji drzew po zbiorze.
3–6 l/ha
Jabłoń – sady fertygowane – owocujący sad
2-6
◇ zielony pąk
3–6 l/ha
◇/◆ różowy pąk
Zabieg traktować jako optymalny w przypadku niskiej temperatury gleby wczesną wiosną (<12°C).
3–6 l/ha
◆ początek rozwoju owoców
3–6 l/ha
◆ dojrzewanie owoców: 1–2 zabiegi co 5–7 dni
3–6 l/ha
◇/◆ po zbiorze owoców
Zabieg traktować jako optymalny w przypadku słabej kondycji drzew po zbiorze.
3–6 l/ha
Jabłoń – szkółki drzewek – szkółka drzewek szczepionych przez okulizację
4
◆ 1. rok – wiosna (po przyjęciu się podkładek): początek rozwoju liści
3–6 l/ha
◆ 1. rok – lato (ok. 3–4 tygodnie po okulizacji): zakończenie wzrostu pędów i liści
3–6 l/ha
◆ 2. rok – wiosna (po ścięciu podkładki nad tarczką okulizacyjną): początek rozwoju pędu i liści
3–6 l/ha
◆ 2. rok – wiosna/lato:wzrost pędu głównego i pędów bocznych
3–6 l/ha
Jabłoń – szkółki drzewek– szkółka drzewek szczepionych zrazami
4
◆ 1. rok – wiosna (po przyjęciu się zaszczepionych podkładek): początek rozwoju pędów i liści
3–6 l/ha
◆ 1. rok – lato: wzrost pędu głównego i rozwój liści
3–6 l/ha
◆ 2. rok – wiosna (10–14 dni po ścięciu pędu głównego na wysokość 60–65 cm): początek rozwoju pędów i liści
3–6 l/ha
◆ 2. rok –wiosna/lato: wzrost pędu głównego i pędów bocznych
3–6 l/ha
Grusza – sady bez fertygacji – owocujący sad
3-7
◇ zielony pąk 
3–6 l/ha
◆ biały pąk 
3–6 l/ha
◆ koniec kwitnienia: większość płatków opadła
3–6 l/ha
◆ początek rozwoju owoców
3–6 l/ha
◇/◆ początek dojrzewania owoców: 1–2 zabiegi co 5–7 dni
Zabieg traktować jako optymalny w przypadku odmian o czerwonym zabarwieniu skórki
3–6 l/ha
◇/◆ po zbiorze owoców
Zabieg traktować jako optymalny w przypadku słabej kondycji drzew po zbiorze.
3–6 l/ha
Czereśnia
3-4
◇ biały pąk (BBCH 57–59)
3–6 l/ha
◆ zasychanie kwiatów, większość płatków opada – koniec kwitnienia (BBCH 67–69)
3–6 l/ha
◆ początek rozwoju owoców (BBCH 71–72)
3–6 l/ha
◆ owoc osiąga 70–90% typowej wielkości (BBCH 77–79)
3–6 l/ha
Wiśnia
3-4
◇ biały pąk (BBCH 57–59)
3–6 l/ha
◆ zasychanie kwiatów, większość płatków opada – koniec kwitnienia (BBCH 67–69)
3–6 l/ha
◆ początek rozwoju owoców (BBCH 71–72)
3–6 l/ha
◆ owoc osiąga 70–90% typowej wielkości (BBCH 77–79)
3–6 l/ha
Brzoskwinia
4-5
◇ biały/różowy pąk (BBCH 57–59)
3–6 l/ha
◆ zasychanie kwiatów, większość płatków opada – koniec kwitnienia (BBCH 67–69)
3–6 l/ha
◆ początek rozwoju owoców (BBCH 71)
3–6 l/ha
◆ rozrastanie zalążni (BBCH 72)
3–6 l/ha
◆ owoc osiąga 50–60% typowej wielkości (BBCH 75–76)
3–6 l/ha
Morela
4-5
◇ biały/różowy pąk (BBCH 57–59)
3–6 l/ha
◆ zasychanie kwiatów, większość płatków opada – koniec kwitnienia (BBCH 67–69)
3–6 l/ha
◆ początek rozwoju owoców (BBCH 71)
3–6 l/ha
◆ rozrastanie zalążni (BBCH 72)
3–6 l/ha
◆ owoc osiąga 50–60% typowej wielkości (BBCH 75–76)
3–6 l/ha
Śliwa
4-5
◇ biały/różowy pąk (BBCH 57–59)
3–6 l/ha
◆ zasychanie kwiatów, większość płatków opada – koniec kwitnienia (BBCH 67–69)
3–6 l/ha
◆ początek rozwoju owoców (BBCH 71)
3–6 l/ha
◆ rozrastanie zalążni (BBCH 72)
3–6 l/ha
◆ owoc osiąga 50–60% typowej wielkości (BBCH 75–76)
3–6 l/ha
Agrest
1-2
◆ koniec kwitnienia
3–6 l/ha
◇ początek rozwoju owoców
3–6 l/ha
Malina – plantacje bez fertygacji – malina jesienna – odmiany owocujące na pędach jednorocznych
5-8
◆ Wiosna: wznowienie wegetacji – rozwój liści
3–6 l/ha
◇ pędy osiągają ok. 1/3 docelowej długości
3–6 l/ha
◆ pędy osiągają ok. 1/2 docelowej długości
3–6 l/ha
◇ początek rozwoju pierwszych kwiatostanów
3–6 l/ha
◆ początek kwitnienia
3–6 l/ha
◆ początek rozwoju pierwszych owoców
3–6 l/ha
◆ rozwój i dojrzewanie owoców: 1–2 zabiegi co 14–21 dni po kolejnych zbiorach owoców
3–6 l/ha
Malina – plantacje bez fertygacji – malina letnia – odmiany owocujące na pędach dwuletnich
5-8
◆ rozwój liści i pędów: 1–2 zabiegi co 7–21 dni
3–6 l/ha
◆ początek rozwoju kwiatostanów 
3–6 l/ha
◆ początek kwitnienia  
3–6 l/ha
◆ początek rozwoju owoców
3–6 l/ha
◆ rozwój i dojrzewanie owoców: 1–2 zabiegi co 14–21 dni po kolejnych zbiorach
3–6 l/ha
◇ bezpośrednio po zbiorach
3–6 l/ha
Porzeczka
4-8
◆ rozwój liści i pędów (BBCH 10–39) 1-2 zabiegi co 7–21 dni
3–6 l/ha
◆ początek rozwoju kwiatostanów (BBCH 51–54)
3–6 l/ha
◆ początek kwitnienia (BBCH 60–64) 
3–6 l/ha
◇ rozwój owoców – dojrzewanie (BBCH 71–89) 1–2 zabiegi co 5–14 dni
3–6 l/ha
◇/◆ po zbiorach owoców 1–2 zabiegi co 10–21 dni
Zabiegi traktować jako optymalne w przypadku odmian o wysokich wymaganiach w stosunku do fosforu oraz w warunkach utrudnionego pobierania fosforu z gleby (np. niska zasobność gleby w fosfor, okresowe niedobory wody, gleby o pH poniżej 6,0 lub powyżej 7,0), a także dla poprawy kondycji roślin w okresie budowania potencjału plonowania na przyszły sezon i zwiększenia zimotrwałości roślin
3–6 l/ha
Borówka amerykańska – plantacja bez fertygacji – plantacje owocujące
3-8
◇ rozwój pąków
3–6 l/ha
◆ początkowy rozwój liści i kwiatostanów
3–6 l/ha
◇ rozwój kwiatostanów do początku kwitnienia
3–6 l/ha
◆ koniec kwitnienia / początek zawiązywania się owoców
3–6 l/ha
◆ rozwój i dojrzewanie owoców
3–6 l/ha
◇ po zbiorach owoców
3–6 l/ha
Winorośl
3-4
◆ początek rozwoju liści i nowych pędów
3–6 l/ha
◆ rozwój kwiatostanów
3–6 l/ha
◇ koniec kwitnienia
3–6 l/ha
◆ rozwój owoców – do fazy jagód wielkości grochu
3–6 l/ha
Truskawka  – plantacje bez fertygacji – Odmiany owocujące latem, plantacje jeszcze nieowocujące – założone jesienią
3
◆ Jesień w roku sadzenia: przed spoczynkiem zimowym 
3–6 l/ha
◆ Wiosna: rozwój liści i koron
3–6 l/ha
◆ Lato: dalszy rozwój wegetatywny i zawiązywanie pąków na przyszły sezon
3–6 l/ha
Truskawka – plantacje bez fertygacji – Odmiany owocujące latem, plantacje w pełni owocujące
4-6
◇ Wiosna: po wznowieniu wegetacji – rozwój liści
3–6 l/ha
◆ biały pak 
3–6 l/ha
◇ początek kwitnienia 
3–6 l/ha
◆ początek rozwoju owoców 
3–6 l/ha
◆ początek dojrzewania owoców 
3–6 l/ha
◆ po zbiorach owoców
3–6 l/ha
Truskawka – produkcja sadzonek – produkcja sadzonek zielonych świeżokopanych
5
◆ Jesień w roku sadzania: przed początkiem przebarwiania się liści
3–6 l/ha
◆ Wiosna: rozwój liści
3–6 l/ha
◆ Wiosna: początek wzrostu rozłogów
3–6 l/ha
◆ Początek lata: wzrost wydłużeniowy rozłogów i tworzenie rozetek liściowych na rozłogach
3–6 l/ha
◆ Lato: rozwój, wzrost i ukorzenianie się sadzonek
3–6 l/ha
Truskawka – produkcja sadzonek – produkcja sadzonek doniczkowanych
5-7
◆ POLOWE PLANTACJE MATECZNE – jesień w roku sadzenia: przed początkiem przebarwiania się liści
3–6 l/ha
◆ POLOWE PLANTACJE MATECZNE – wiosna: rozwój liści
3–6 l/ha
◆ POLOWE PLANTACJE MATECZNE – wiosna: początek wzrostu rozłogów
3–6 l/ha
◇ SADZONKI DONICZKOWANE: 2.–3. dzień po sadzonkowaniu
podlewanie: roztwór 0,05–0,1% lub opryskiwanie: roztwór 0,25–0,3%
◆ SADZONKI DONICZKOWANE: 5.–7. dzień po sadzonkowaniu
◇ SADZONKI DONICZKOWANE: 14.–21. dzień po sadzonkowaniu
Truskawka – produkcja sadzonek – produkcja sadzonek frigo
5
◆ Jesień w roku sadzania: przed początkiem przebarwiania się liści
3–6 l/ha
◆ Wiosna: rozwój liści
3–6 l/ha
◆ Wiosna: początek wzrostu rozłogów
3–6 l/ha
◆ Początek lata: wzrost wydłużeniowy rozłogów i tworzenie rozetek liściowych na rozłogach
3–6 l/ha
◆ Lato: rozwój, wzrost i ukorzenianie się sadzonek
3–6 l/ha
Pomidor
3-6
◆ rozwinięty 5.–7. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 15–17)
2–6 l/ha
◆ widoczny 1.–3. kwiatostan (BBCH 51–53)
2–6 l/ha
◆ otwarty pierwszy kwiat na 1.–3. kwiatostanie (BBCH 61–63)
2–6 l/ha
◇ pierwszy owoc osiągnął typową wielkość na 1.–2. gronie (BBCH 71–72)
2–6 l/ha
◇/◆ rozwój i dojrzewanie owoców 1–2 zabiegi co 7–21 dni
Zabiegi traktować jako optymalne w przypadku odmian o wysokich wymaganiach w stosunku do fosforu oraz w warunkach utrudnionego pobierania fosforu z gleby (np. niska zasobność gleby w fosfor, okresowe niedobory wody, gleby o pH poniżej 6,0 lub powyżej 7,0)
2–6 l/ha
Papryka
3-6
◆ rozwinięty 3.–7. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 13–17)
2–6 l/ha
◇/◆ rozwiniętych 8–9 lub więcej liści 1–2 zabiegi co 5–7 dni
Zabiegi traktować jako optymalne w warunkach niskiej temperatury oraz w przypadku odmian o wysokich wymaganiach w stosunku do fosforu, a także w warunkach utrudnionego pobierania fosforu z gleby (np. niska zasobność gleby w fosfor, okresowe niedobory wody, gleby o pH poniżej 6,0 lub powyżej 7,0)
2–6 l/ha
◇ widoczny 1.–3. pąk kwiatowy (BBCH 51–53)
2–6 l/ha
◆ widoczne 9 lub więcej pąków kwiatowych – początek kwitnienia (BBCH 59–61)
2–6 l/ha
◆ rozwój owoców, 4.–6. owoc osiągnął typową wielkość i kształt (BBCH 74–76)
2–6 l/ha
Ogórek
2-5
◆ rozwinięty 3.–5. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 13–15)
2–6 l/ha
◇ rozwinięty 6.–8. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 16–18)
2–6 l/ha
◆ na pędzie głównym widoczny zawiązek 1.–2. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 51–52)
2–6 l/ha
◇ na pędzie głównym widoczny zawiązek 6.–7. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 56–57)
2–6 l/ha
◇ po pierwszym zbiorze ogórków
2–6 l/ha
Warzywa cebulowe
1-3
◆ wyraźnie widoczny 3.–5. liść (BBCH 13–15)
2–6 l/ha
◇ rozwój liści– początek rozwoju części roślin przeznaczonych do zbioru (BBCH 16–41)
2–6 l/ha
◇ rozwój części roślin przeznaczonych do zbioru (BBCH 43–45)
2–6 l/ha
Brokuł
1-3
◆ faza 5.–6. liścia (BBCH 15–16)
2–6 l/ha
◇ faza 7. liścia – widocznych 9 lub więcej pędów bocznych (BBCH 17–29)
2–6 l/ha
◇ początek rozwoju róży (›1cm) – róża osiąga 30% typowej wielkości (BBCH 41–43)
2–6 l/ha
Kalafior
1-3
◆ faza 5.–6. liścia (BBCH 15–16)
2–6 l/ha
◇ rozwój liści – początek rozwoju róży (›1cm) (BBCH 17–41)
2–6 l/ha
◇ róża osiąga 20–50% typowej wielkości (BBCH 42–45)
2–6 l/ha
Kapusta głowiasta biała
1-3
◆ faza 5.–6. liścia (BBCH 15–16)
2–6 l/ha
◇ rozwój liści – początek rozwoju główki (BBCH 17–41)
2–6 l/ha
◇ główka osiąga 30–70% typowej wielkości (BBCH 43–47)
2–6 l/ha
Kapusta głowiasta czerwona
1-3
◆ faza 5.–6. liścia (BBCH 15–16)
2–6 l/ha
◇ rozwój liści – początek rozwoju główki (BBCH 17–41)
2–6 l/ha
◇ główka osiąga 30–70% typowej wielkości (BBCH 43–47)
2–6 l/ha
Kapusta pekińska
1-3
◆ faza 5.–6. liścia (BBCH 15–16)
2–6 l/ha
◇ rozwój liści – początek rozwoju główki (BBCH 17–41)
2–6 l/ha
◇ główka osiąga 30–70% typowej wielkości (BBCH 43–47)
2–6 l/ha
Kapusta włoska
1-3
◆ faza 5.–6. liścia (BBCH 15–16)
2–6 l/ha
◇ rozwój liści – początek rozwoju główki (BBCH 17–41)
2–6 l/ha
◇ główka osiąga 30–70% typowej wielkości (BBCH 43–47)
2–6 l/ha
Kapusta brukselska
1-3
◆ faza 5.–6. liścia (BBCH 15–16)
2–6 l/ha
◇ wzrost (wydłużanie) pędu – początek rozwoju pąków bocznych (BBCH 33–41)
2–6 l/ha
◇ pierwsze rozgałęzienia mocno zamknięte – 70% rozgałęzień mocno zamkniętych (BBCH 43–47)
2–6 l/ha
Kalarepa
do 1
◇ zaczyna się tworzyć zgrubienie – zgrubienie osiąga 30% typowej wielkości (BBCH 41–43)
2–6 l/ha
Rzodkiewka
do 1
◇ zaczyna się tworzyć zgrubienie – zgrubienie osiąga 30% typowej wielkości (BBCH 41–43)
2–6 l/ha
Jarmuż
1-2
◆ faza 5.–7. liścia (BBCH 15–17)
2–6 l/ha
◇ rozwój pędu i liści (BBCH 33–45)
2–6 l/ha
Marchew
2-4
◆ faza 3.–4. liścia (BBCH 13–14)
2–6 l/ha
◆ faza 5. liścia / korzeń zaczyna się poszerzać – korzeń osiąga 30% typowej średnicy (BBCH 15/41–43)
2–6 l/ha
◇ korzeń osiąga ok. 40% typowej średnicy (BBCH 44)
2–6 l/ha
◇ korzeń osiąga ok. 50% typowej średnicy (BBCH 45)
2–6 l/ha
Pietruszka
2-4
◆ faza 3.–4. liścia (BBCH 13–14)
2–6 l/ha
◆ faza 5. liścia / korzeń zaczyna się poszerzać – korzeń osiąga 30% typowej średnicy (BBCH 15/41–43)
2–6 l/ha
◇ korzeń osiąga ok. 40% typowej średnicy (BBCH 44)
2–6 l/ha
◇ korzeń osiąga ok. 50% typowej średnicy (BBCH 45)
2–6 l/ha
Pasternak
2-4
◆ faza 3.–4. liścia (BBCH 13–14)
2–6 l/ha
◆ faza 5. liścia / korzeń zaczyna się poszerzać – korzeń osiąga 30% typowej średnicy (BBCH 15/41–43)
2–6 l/ha
◇ korzeń osiąga ok. 40% typowej średnicy (BBCH 44)
2–6 l/ha
◇ korzeń osiąga ok. 50% typowej średnicy (BBCH 45)
2–6 l/ha
Seler
1
Rozsada:
◆ rozwinięty 1. liść właściwy – faza 3. liścia właściwego (BBCH 11–13)
podlewanie 
roztwór 0,05–0,1%
opryskiwanie
roztwór 0,25–0,3%
2-4
Optymalna ilość cieczy użytkowej: 400–600 l/ha
 Uprawa w gruncie:
◆ faza 5.–6. liścia (BBCH 15–16) ok. 7 dni po wysadzeniu rozsady
◆ faza 9 lub więcej liści / korzeń zaczyna się poszerzać – korzeń osiąga 30% typowej średnicy
(BBCH 19/41–43)
◇ korzeń osiąga ok. 40% typowej średnicy (BBCH 44)
◇ korzeń osiąga ok. 50% typowej średnicy (BBCH 45)
2–6 l/ha
Burka ćwikłowy
2-3
Optymalna ilość cieczy użytkowej: 400–600 l/ha
◆ faza 2–4 liści właściwych /1–2 pary liści (BBCH 12–14) 
2–6 l/ha
◆ faza 5 liści właściwych / początek zakrywania międzyrzędzi (BBCH 15/31) 
2–6 l/ha
◇ początkowy rozwój korzenia spichrzowego, ø ›2 cm (BBCH 41–43) 
2–6 l/ha
Groch
1-3
◇ rozwój liści i pędu (BBCH 15–39)
2–6 l/ha
◆ widoczny zaczątek 1. pąka kwiatowego na zewnątrz liści – widoczne pierwsze pojedyncze pąki kwiatowe na zewnątrz liści nadal zamknięte (BBCH 51–55)
2–6 l/ha
◇ początek rozwoju strąków, 10–30% strąków osiąga typową długość (BBCH 71–73)
2–6 l/ha
Fasola
1-3
◇ rozwój liści i pędów (BBCH 15–29)
2–6 l/ha
◆ widoczny zaczątek 1. pąka kwiatowego na zewnątrz liści – widoczne pierwsze pojedyncze pąki kwiatowe na zewnątrz liści nadal zamknięte (BBCH 51–55)
2–6 l/ha
◇ początek rozwoju strąków, 10–30% strąków osiąga typową długość (BBCH 71–73)
2–6 l/ha
Trawniki
2-4
◆ po ruszeniu wegetacji wiosennej 1–2 zabiegi co 7–14 dni (dla regeneracji systemu korzeniowego po zimie i szybszego rozwoju roślin)
roztwór 0,25–0,3%
◆ w okresie jesiennym 1–2 zabiegi co 7–14 dni (dla zwiększenia zimotrwałości)
roztwór 0,25–0,3%
Rozsada warzyw
1
◆ liścienie całkowicie rozwinięte – faza 2. liścia (BBCH 10–12)
podlewanie
roztwór 0,05–0,1%
opryskiwanie
roztwór 0,25–0,3%
◇ 3–5 dni przed wysadzeniem na miejsce stałe (BBCH 13–14)
podlewanie
roztwór 0,05–0,1%
opryskiwanie
roztwór 0,25–0,3%
Szkółki roślin ozdobnych wieloletnich
2-4
◆ po ukorzenianiu sadzonek/rozsady lub w okresach pozimowej regeneracji sytemu korzeniowego 1–2 zabiegi co 7–14 dni
podlewanie
roztwór 0,05–0,1%
opryskiwanie
roztwór 0,25–0,3%
◇ w okresach chłodów wiosennych
podlewanie
roztwór 0,05–0,1%
pryskiwanie
roztwór 0,25–0,3%
◆ w okresie przygotowania roślin do zimy
podlewanie
roztwór 0,05–0,1%
opryskiwanie
roztwór 0,25–0,3%
Szkółki roślin sadowniczych
2-4
◆ po ukorzenianiu sadzonek/rozsady lub w okresach pozimowej regeneracji sytemu korzeniowego 1–2 zabiegi co 7–14 dni
podlewanie
roztwór 0,05–0,1%
opryskiwanie
roztwór 0,25–0,3%
◇ w okresach chłodów wiosennych
podlewanie
roztwór 0,05–0,1%
opryskiwanie
roztwór 0,25–0,3%
◆ w okresie przygotowania roślin do zimy
podlewanie
roztwór 0,05–0,1%
opryskiwanie
roztwór 0,25–0,3%
Szkółki roślin ozdobnych jednorocznych
1-3
◆ od okresu ukorzeniania sadzonek/rozsady 1–3 zabiegi co 7–14 dni
podlewanie
roztwór 0,05–0,1%
opryskiwanie
roztwór 0,25–0,3%
Rośliny ozdobne
2-7
◆ w okresie ukorzeniania i w początkowych fazach rozwoju roślin 1–3 zabiegi co 7–14 dni
podlewanie
roztwór 0,05–0,1%
opryskiwanie
roztwór 0,25–0,3%
◆ przed kwitnieniem i/lub na początku kwitnienia 1–2 zabiegi co 7–14
podlewanie
roztwór 0,05–0,1%
opryskiwanie
roztwór 0,25–0,3%
◇ w przypadku roślin wieloletnich wykonać dodatkowo 1–2 zabiegi co 7–14 dni w okresie jesiennym w celu zwiększenia zimotrwałości roślin
podlewanie
roztwór 0,05–0,1%
opryskiwanie
roztwór 0,25–0,3%
Uprawy małoobszarowe
3-6
◆ po ruszeniu wegetacji, od wczesnych faz rozwojowych 2–4 zabiegi co 10–14 dni
podlewanie
roztwór 0,05–0,1%
opryskiwanie
roztwór 0,25–0,3%
◆ jesienią 1–2 zabiegi co 10–14 dni w celu poprawy zimotrwałości roślin
podlewanie
roztwór 0,05–0,1%
opryskiwanie
roztwór 0,25–0,3%
Uprawy hobbystyczne
3-6
◆ po ruszeniu wegetacji, od wczesnych faz rozwojowych 2–4 zabiegi co 10–14 dni
podlewanie
roztwór 0,05–0,1%
opryskiwanie
roztwór 0,25–0,3%
◆ jesienią 1–2 zabiegi co 10–14 dni w celu poprawy zimotrwałości roślin
podlewanie
roztwór 0,05–0,1%
opryskiwanie
roztwór 0,25–0,3%
  • Sklep zamknięty

Sklep czynny od 27.01.2025