-
Koszyk jest pusty
-
x
Do bezpłatnej dostawy brakuje
-,--
Darmowa dostawa!
Suma
0,00 zł
Cena uwzględnia rabaty
0
twój koszyk
0,00 zł
-
Koszyk jest pusty
-
x
Do bezpłatnej dostawy brakuje
-,--
Darmowa dostawa!
Suma
0,00 zł
Cena uwzględnia rabaty
-
KALPRIM 20L INTERMAG
| Wpisz swój e-mail |
| Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
| Cena przesyłki | 12 |
| Dostępność |
Brak towaru
|
| Zostaw telefon |
OPIS PRODUKTU
Jest szczególnie polecany w okresach zwiększonego zapotrzebowania roślin na potas oraz w warunkach utrudnionego pobierania tego składnika z gleby.
| Składniki | Zawartość [g/l] | Zawartość w % masowych |
|---|---|---|
| Azot (N) całkowity | 44 | 3,0 |
| Azot (N) amidowy (NH2) | 44 | 3,0 |
| Tlenek potasu (K2O) | 400 | 27,0 |
Stosowanie
| Terminy stosowania | Dawkowanie [l/ha] |
| PSZENICA, PSZENŻYTO | |
| jesień: faza 3.–6. liścia (BBCH 13–16); | 3–6 |
| wiosna: I: ozime – krzewienie (BBCH 22–29); jare – faza 3. liścia – krzewienie (BBCH 13–29) |
3–6 |
| II: początek wzrostu źdźbła – początek kłoszenia (BBCH 30–51); | 3–6 |
| III: początek kłoszenia – początek dojrzałości mlecznej ziarniaków (BBCH 51–73) (nie zaleca się wykonywania zabiegów w okresie BBCH 61–65) | 3–6 |
| JĘCZMIEŃ | |
| jesień: faza 3. liścia – widoczne dwa rozkrzewienia (BBCH 13–22) | 3–6 |
| wiosna: I: ozime – początek wzrostu źdźbła – 2. kolanko co najmniej 2 cm nad kolankiem 1. (BBCH 30–32), jare – faza 3. liścia – 2. kolanko co najmniej 2 cm nad kolankiem 1. (BBCH 13–32); |
3–6 |
| II: faza liścia flagowego – końcowa faza nabrzmiewania pochwy liściowej liścia flagowego (BBCH 39–45); | 3–6 |
| III: koniec fazy kwitnienia – pełna dojrzałość mleczna ziarniaków (BBCH 69–75) | 3–6 |
| ŻYTO | |
| jesień: faza 3. liścia – widoczne dwa rozkrzewienia (BBCH 13–22) | 3–6 |
| wiosna: I: ozime – początek wzrostu źdźbła – 2. kolanko co najmniej 2 cm nad kolankiem 1. (BBCH 30–32), jare – faza 3. liścia – 2. kolanko co najmniej 2 cm nad kolankiem 1. (BBCH 13–32); |
3–6 |
| II: faza liścia flagowego – początek kłoszenia (BBCH 39–51); | 3–6 |
| III: koniec fazy kwitnienia – początek dojrzałości mlecznej ziarniaków (BBCH 69–73) | 3–6 |
| OWIES | |
| I: faza 3. liścia – widoczne dwa rozkrzewienia (BBCH 13–22); | 3–6 |
| II: początek wzrostu źdźbła – faza liścia flagowego (BBCH 30–39); | 3–6 |
| III: koniec fazy kwitnienia – początek dojrzałości mlecznej ziarniaków (BBCH 69–73) | 3–6 |
| RZEPAK | |
| jesień: formowanie rozety: faza 4.–8. liścia (BBCH 14–18); | 3–6 |
| wiosna - I: po ruszeniu wegetacji: początek rozwoju pędów bocznych – widoczne 6 międzywęźli (BBCH 21–36); | 3–6 |
| II: rozwój pąków kwiatowych (pąkowanie) – początek kwitnienia (BBCH 50–61); | 3–6 |
| III: pełne kwitnienie: 50% otwartych kwiatów na głównym kwiatostanie, starsze płatki opadają – początkowy rozwój łuszczyn (BBCH 65–73) | 3–6 |
| KUKURYDZA | |
| I: faza 2.–6. liścia (BBCH 12–16) optymalny termin zabiegu to 4 liście; | 3–6 |
| II: rozwój liści – początek rozwoju źdźbła (wydłużanie pędu) (BBCH 17–31); | 3–6 |
| III: rozwój źdźbła (wydłużanie pędu) – początek rozwoju wiechy (BBCH 31–51) dopóki wysokość roślin pozwala na zabieg opryskiwaczem | 3–6 |
| BURAK cukrowy | |
| I: 4–8 liści (BBCH 14-18); | 3–6 |
| II: dziewięć i więcej liści – rozwój rozety (BBCH 19–31); | 3–6 |
| III: zakrywanie międzyrzędzi (BBCH 32–35) | 3–6 |
| ZIEMNIAK | |
| I: rozwinięty 3.–6. liść na pędzie głównym (BBCH 13–16); | 3–6 |
| II: rozwój pędów bocznych – zakrycie międzyrzędzi (BBCH 21–39); | 3–6 |
| III: bulwy osiągają 20–30% typowej masy (BBCH 42–43); | 3–6 |
| IV: bulwy osiągają 40–50% typowej masy (BBCH 44–45); | 3–6 |
| V: bulwy osiągają 50–60% typowej masy (BBCH 45–46); | 3–6 |
| VI: bulwy osiągają 70–80% typowej masy (BBCH 47–48); | 3–6 |
| VII: bulwy osiągają 80–90% typowej masy (BBCH 48–49) | 3–6 |
| JABŁOŃ | |
| I: koniec fazy kwitnienia, wszystkie płatki opadły (BBCH 69); | 3–6 |
| II–III: rozwój owoców (BBCH 72–77) | 3–6 |
| IV–V: bezpośrednio po zbiorach owoców 1–2 zabiegi, co 10–14 dni (BBCH 91–93) | 3–6 |
| GRUSZA | |
| I: zielony pąk (BBCH 56); | 3–6 |
| II: biały pąk (BBCH 57–59); | 3–6 |
| III: koniec kwitnienia, wszystkie płatki opadły (BBCH 69); | 3–6 |
| IV: rozwój owoców (BBCH 73–74); | 3–6 |
| V: owoc osiąga 70–80% typowej wielkości (BBCH 77–78); | 3–6 |
| VI: dojrzewanie owoców (BBCH 81–85); | 3–6 |
| VII–VIII: bezpośrednio po zbiorach owoców 1–2 zabiegi co 10–14 dni | 3–6 |
| WIŚNIA, CZEREŚNIA | |
| I: biały pąk (BBCH 57–59); | 3–6 |
| II: rozwój zalążni, po przekwitnięciu powstaje owoc (BBCH 71); | 3–6 |
| III: owoc osiąga 50–60% typowej wielkości (BBCH 75–76); | 3–6 |
| IV: owoc osiąga 70–80% typowej wielkości (BBCH 77–78); | 3–6 |
| V–VII: bezpośrednio po zbiorach owoców 2–3 zabiegi co 10–14 dni | 3–6 |
| ŚLIWA, BRZOSKWINIA, MORELA | |
| I: biały pąk (BBCH 57–59); | 3–6 |
| II: rozwój owoców (BBCH 73–75); | 3–6 |
| III: owoc osiąga 50–60% typowej wielkości (BBCH 75–76); | 3–6 |
| IV: owoc osiąga 70–80% typowej wielkości (BBCH 77–78); | 3–6 |
| V: dojrzewanie owoców (BBCH 81); | 3–6 |
| VI–VIII: bezpośrednio po zbiorach owoców 2–3 zabiegi co 10–14 dni | 3–6 |
| MALINA, PORZECZKA | |
| I: rozwój kwiatostanu (BBCH 51–54); | 3–6 |
| II–IV: rozwój owoców (BBCH 71–79) zabiegi co 10–14 dni; | 3–6 |
| V–VI: po zbiorach owoców (BBCH 91) zabiegi co 10–14 dni | 3–6 |
| WINOROŚL | |
| I i II przed kwitnieniem: (BBCH 13–18); | 3–6 |
| III i IV w okresie od zamknięcia gron do początku dojrzewania owoców (BBCH 71–79) | 3–6 |
| TRUSKAWKA | |
| I: biały pąk (BBCH 58–59); | 3–6 |
| II: pierwsze zawiązane owoce – wyraźnie widoczne nasiona na tkance dna kwiatowego (BBCH 73); | 3–6 |
| III: zasychanie kwiatów, większość płatków opada (BBCH 67); | 3–6 |
| IV: początek dojrzewania, owoce zaczynają się wybarwiać (BBCH 81); | 3–6 |
| V: pierwsze owoce osiągają charakterystyczną barwę, zbiór wczesny (BBCH 85); | 3–6 |
| VI–VIII: w okresie zbiorów, po kolejnych zbiorach owoców (BBCH 85–89); | 3–6 |
| IX: po zbiorach (BBCH 91–93) | 3–6 |
| PAPRYKA | |
| I: 1.–3. owoc osiągnął typową wielkość i kształt (BBCH 71–73); | 3–6 |
| II: 4.–6. owoc osiągnął typową wielkość i kształt (BBCH 74–76) | 3–6 |
| POMIDOR | |
| I: pierwszy owoc osiągnął typową wielkość na 1.–2. gronie (BBCH 71–72); | 3–6 |
| II: pierwszy owoc osiągnął typową wielkość na 2.–3. gronie (BBCH 72–73); | 3–6 |
| III: pierwszy owoc osiągnął typową wielkość na 3.–4. gronie (BBCH 73–74); | 3–6 |
| IV: pierwszy owoc osiągnął typową wielkość na 4.–5. gronie osiągnął (BBCH 74–75); | 3-6 |
| V: pierwszy owoc osiągnął typową wielkość na 5.–6. gronie osiągnął (BBCH 75–76) | 3-6 |
| OGÓREK | |
| I: na pędzie głównym widoczny zawiązek 6.–7. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 56–57); | 3–6 |
| II: po pierwszym zbiorze ogórków (BBCH 71) | 3–6 |
| BROKUŁ | |
| I: widoczny 8. pęd boczny – widocznych 9 lub więcej pędów bocznych (BBCH 28–29): | 3–6 |
| II: początek rozwoju róży (›1cm) – róża osiąga 30% typowej wielkości (BBCH 41–43): | 3–6 |
| III: róża osiąga 30–50% typowej wielkości (BBCH 43–45) | 3–6 |
| KALAFIOR | |
| I: początek rozwoju róży (›1cm) (BBCH 41); | 3-6 |
| II: róża osiąga 20–30% typowej wielkości (BBCH 42–43); | 3-6 |
| III: róża osiąga 30–50% typowej wielkości (BBCH 43–45) | 3-6 |
| KAPUSTA głowiasta biała, głowiasta czerwona, pekińska, włoska | |
| I: zaczynają się tworzyć główki (BBCH 41); | 3-6 |
| II: główka osiąga 20–30% typowej wielkości (BBCH 42–43); | 3-6 |
| III: główka osiąga 30–50% typowej wielkości (BBCH 43–45) | 3-6 |
| IV: główka osiąga 60–80% typowej wielkości (BBCH 46-48) | 3-6 |
| KAPUSTA BRUKSELSKA | |
| I: początek rozwoju pąków bocznych – pierwsze rozgałęzienia mocno zamknięte (BBCH 41–43); | 3-6 |
| II: pierwsze rozgałęzienia mocno zamknięte – 50% rozgałęzień mocno zamkniętych (BBCH 43–45); | 3-6 |
| III: 60–80% rozgałęzień mocno zamkniętych (BBCH 46–48) | 3-6 |
| KALAREPA, RZODKIEWKA | |
| I: zaczyna się tworzyć zgrubienie (BBCH 41); | 3-6 |
| II: zgrubienie osiąga 30–50% typowej wielkości (BBCH 43–45) | 3-6 |
| JARMUŻ | |
| I: główny pęd osiągnął 30–50% ostatecznej długości typowej dla odmiany (BBCH 33–35); | 3-6 |
| II: osiągnięte 30–50% masy liściowej typowej dla odmiany (BBCH 43-45); | 3-6 |
| III: osiągnięte 60–80% masy liściowej typowej dla odmiany (BBCH 46-48) | 3-6 |
| WARZYWA KORZENIOWE | |
| I: początek rozwoju części roślin przeznaczonych do zbioru (BBCH 41); | 3–6 |
| II: korzeń osiąga 20–40% typowej średnicy (BBCH 42–44); | 3–6 |
| III: korzeń osiąga 50–70% typowej średnicy (BBCH 45–47) | 3–6 |
| WARZYWA CEBULOWE | |
| I: początek rozwoju części roślin przeznaczonych do zbioru (BBCH 41); | 3–6 |
| II: cebule osiągają 30% typowej średnicy (BBCH 43); | 3–6 |
| III: cebule osiągają 50% typowej średnicy (BBCH 45); | 3–6 |
| IV: początek załamywania szczypioru (BBCH 47) | 3–6 |
| WARZYWA STRĄCZKOWE | |
| I: rozwój pędów: (groch BBCH 31–39), (fasola BBCH 21–29); | 3–6 |
| II: 10% strąków osiąga typową długość (BBCH 71); | 3–6 |
| III: 30% strąków osiąga typową długość (BBCH 73) | 3–6 |
| ROŚLINY OZDOBNE | |
| W uprawach pod osłonami (w okresie rozwoju organów generatywnych) stosować roztwór o stężeniu 0,3–0,4%. |
|
FERTYGACJA W GRUNCIE
Roztwory nawozu KALPRIM należy przygotowywać w zbiorniku odrębnym niż roztwór nawozu wapniowego.
Orientacyjne stężenie nawozu KALPRIM dla roztworów gotowych do użytku: 0,03–0,2% (0,3–2 l nawozu w 1000 l wody).
Stosując KALPRIM w pożywce wraz z innymi nawozami, nie należy przekraczać łącznego stężenia 0,2% wszystkich składników w dawkowanej pożywce.